top of page

Kinderboeken

Over kinderboeken
Op de pagina Jeugdboeken heb je al meer kunnen lezen over het verschil tussen jeugdboeken en kinderboeken. Op deze pagina gaan we wat dieper in op het onderwerp kinderboeken, en gaan we je vertellen welke kinderboeken tekenaar Philip Hopman allemaal heeft geïllustreerd. 


Kinderboeken zijn boeken die speciaal zijn geschreven en getekend zodat ze voor kinderen gemakkelijk te volgen zijn. Ze zijn leuk om zelf te lezen en naar de vele plaatjes te kijken, om samen te lezen met papa of mama en natuurlijk om voorgelezen te worden. Er zijn allerlei verschillende kinderboeken: boeken op rijm, boeken over dieren, boeken over mensen en de avonturen die ze beleven, en ga zo maar door. Tekenaar Philip Hopman heeft bij vrijwel elke soort kinderboeken al wel mooie plaatjes gemaakt, door samen te werken met allerlei verschillende schrijvers. Dit kun je ook zien op de pagina Kinderboekenschrijvers.
Het belang van illustraties bij kinderboeken


Als er mooie plaatjes bij de tekst zijn, kunnen kinderen gelijk zien hoe de personen en de omgeving eruit ziet. Dit helpt ze om een beter beeld te krijgen bij het verhaal, zodat ze het goed voor zich kunnen zien. Dit verrijkt de fantasie van het kind, naast het feit dat het natuurlijk ook hartstikke leuk is om tijdens het lezen naar mooie prenten te kunnen kijken! 
Als je veel verschillende kinderboeken van verschillende tekenaars leest, zal je zien dat iedere illustrator een eigen stijl heeft. Deze is vaak erg kenmerkend voor een tekenaar. Philip Hopman maakt bijvoorbeeld veel gebruik van schilderachtige tekeningen, waarop veel te zien is, zodat je je goed in het verhaal kunt inleven. Dit zorgt ervoor dat je lang met plezier naar de plaatjes kunt kijken, zonder dat je je zal gaan vervelen! 


De avonturen van Boer Boris
Zoals je op de pagina Kinderboekenschrijvers hebt kunnen zien, heeft Philip Hopman samen met de schrijver Ted van Lieshout al een hele reeks prentenboeken uitgebracht, over Boer Boris. In deze boeken heeft Boer Boris zijn eigen boerderij, waar hij lekker rond kan rijden op zijn rode tractor. Ondertussen beleeft hij allerlei avonturen. Boer Boris naar de zee, Boer Boris naar de markt, Boer Boris in de sneeuw en ga zo maar door. Elk boek heeft zijn eigen avontuur. Op de plaatjes van Philip Hopman in de boeken kan je de wereld van de boer goed bekijken, er is zo veel te zien! Het simpele maar boeiende en humoristische verhaal, gecombineerd met de prachtige illustraties, zorgt ervoor dat zelfs de allerkleinste kinderen niet snel op de boeken uitgekeken raken.


Kinderboeken van Philip en andere schrijvers
Naast Boer Boris zijn er nog veel meer boeken verschenen van Philip, in samenwerking met allerlei andere kinderboekenschrijvers. Jeugdboeken die leuk zijn voor oudere kinderen om te lezen, maar ook veel kinderboeken met allerlei mooie, grote prenten. Inmiddels zijn het er al meer dan 240, te veel om allemaal op te noemen dus. Een aantal voorbeelden zijn de verhalen van Florian de Ridder, in samenwerking met Marjet Huijberts. Deze serie gaat over een bange ridder, die steeds een ander gevaar tegenkomt. Achteraf valt het altijd gelukkig weer mee. Of de verhalen van Jubelientje, samen met de schrijver Hans Hagen, met wie Philip veel heeft samengewerkt. Dit zijn maar een paar voorbeelden; op de Homepage, onder het kopje ‘Kinderboeken’, kun je nog meer boeken zien die Philip heeft uitgebracht! 


Kinderboeken voor samen lezen en voorlezen
De kinderboeken die Philip Hopman heeft gemaakt, zijn allemaal geschikt voor kinderen om zelf te lezen, of voor ouders en kinderen om samen te lezen of voor te lezen. Samen lezen en voorlezen is leuk voor kinderen die nog niet kunnen lezen, maar het helpt ook bij de ontwikkeling van het kind. Ook voor kinderen die wel al zelf kunnen lezen is dit belangrijk! Lees meer over dit onderwerp op de pagina Voorlezen. Door de leuke plaatjes in de kinderboeken, kun je als ouder gezellig samen met je kind op de bank of in bed gaan zitten om het boek uitgebreid samen te gaan lezen. Papa of mama leest rustig het verhaal voor, en wijst daarbij de bijbehorende dingen op de afbeeldingen aan. De kinderen kunnen intussen rustig naar de plaatjes kijken, en zich helemaal inleven in het verhaal. Het is geen wonder dat kinderen de boeken van Philip Hopman vaak nog een keer en nóg een keer willen lezen; de verhalen zijn gewoon zo leuk en er is zo veel te zien! 


Kinderboekenweekgeschenk
Elk jaar tijdens de Kinderboekenweek in september of oktober, komen er twee bijzondere boeken uit; de Kinderboekenweekgeschenken. Eentje is meer bedoeld voor wat oudere kinderen die al goed zelf kunnen lezen. Dit zou dus beter kunnen vallen onder de categorie Jeugdboeken. De ander is een geschenk dat speciaal wordt uitgebracht voor kleuters. Een eenvoudig verhaal, met allerlei prachtige prenten om naar te kijken. Zo is er tijdens de Kinderboekenweek voor ieder kind een geschikt boek om te kunnen lezen en bekijken. Philip Hopman heeft zelf ook zo’n geschenk voor kleuters uitgebracht: Stimmy of het oerwoud in de stad, samen met schrijver Daan Remmerts de Vries. Meer informatie over dit boek en over andere Kinderboekenweekgeschenken vind je op je pagina Kinderboekenweek. 
 

bottom of page