Leesboeken
Leesboeken; het is een vrij algemeen begrip, maar toch zo omvattend: leesboeken zijn boeken om te lezen. Dit kunnen boeken zijn vol lappen tekst, zoals volwassenen vaak lijken te lezen, maar ook voor kinderen is het natuurlijk leuk én leerzaam om iets te lezen te hebben. Zo kunnen ze zich al op jonge leeftijd bezig houden met woorden en échte verhalen, in plaats van alleen maar plaatjes te kijken in prentenboeken. Hiervoor zijn er talloze prachtige leesboeken gemaakt, speciaal geschikt voor kinderen en beginnende lezers. Een leuk en gemakkelijk te volgen verhaal, verrijkt met mooie illustraties ter verheldering. Daarnaast zijn de plaatjes natuurlijk gewoon mooi om naar te kijken en een goede afwisseling van de tekst, in tegenstelling tot bij die langdradige ‘grotemensenboeken’.
Leesboeken van Philip Hopman
In samenwerking met verschillende kinderboekenschrijvers, heeft illustrator Philip Hopman allerlei verschillende leesboeken uitgebracht. Een verhaal op rijm, verrijkt met prachtige illustraties, zoals de reeks van Boer Boris. Hierbij heeft schrijver Ted van Lieshout voor de tekst gezorgd. Een ander voorbeeld is het boek Voor Audrey met liefs, geschreven en geillustreerd voor een kunstproject. Daarnaast heeft Hopman ook nog boeken in samenwerking met de bekende schrijfster Annie M. G. Schmidt, zoals Wiplala en Wiplala Weer en De A van Abeltje. Op de pagina Kinderboeken kun je een uitgebreide omschrijving vinden van al deze boeken én meer, waarbij Philip Hopman verantwoordelijk is geweest voor de illustraties. Op de pagina Kinderboekenschrijvers kun je zien met welke getalenteerde schrijvers hij allemaal heeft samengewerkt, en wat voor moois er uit deze samenwerkingen is voortgebloeid. Wil je juist meer weten over Philip Hopman zelf? Dan kun je eens een kijkje nemen op de Homepage: hier staat alle informatie over Philip Hopman, zijn leven en zijn passie voor tekenen en illustreren.
Leesboeken om samen te lezen
Voor jonge kinderen kunnen leesboeken met veel illustraties een goede manier zijn om te beginnen met leren lezen. Vaak leren kinderen lezen in groep 3, 4 en 5, maar ook daarvoor kan het geen kwaad om al te beginnen met samen lezen. Ga er samen met je kind lekker voor zitten, met bijvoorbeeld een boek van Boer Boris, en neem elke bladzijde rustig de tijd. Lees het verhaal langzaam voor, en laat hierbij je kind meekijken. Eventueel kun je een paar woorden aanwijzen en vertellen wat ze betekenen. Ondertussen kan je kind meekijken en de woorden in zich opnemen, zodat hij of zij langzamerhand begrip kan ontwikkelen voor wat er staat. En natuurlijk kan je kind tussendoor ook lekker naar de plaatjes kijken, want deze moeten natuurlijk niet vergeten worden bij de prachtig vormgegeven leesboeken van Philip Hopman!
Na verloop van tijd kun je je kind vragen of hij of zij zelf woorden op de pagina herkent. Zo kun je je kind langzaam maar zeker op speelse manier kennis laten maken met de woorden en de beginselen van het lezen. Dit is niet alleen leerzaam, maar natuurlijk ook een heel leuke en gezellige bezigheid om samen met je kind te doen!
Ook voor kinderen die op school al hebben leren lezen kan het erg leuk en leerzaam zijn om samen met papa of mama een boek open te slaan. Zo kan het kind het verhaal aan jóu voorlezen in plaats van andersom, en kunnen papa en mama lekker meekijken met de plaatjes.
Leesboeken om voor te lezen
Natuurlijk kan het voor het kind ook ontspannend zijn om zich niet te concentreren op letters en woroden, maar gewoon lekker kunnen luisteren naar het verhaal. Voor het slapengaan bijvoorbeeld, wanneer het kind fijn ingestopt ligt om nog even te kunnen luisteren naar de avonturen van bijvoorbeeld Boer Boris of Wiplala. Deze verhalen kan het kind vervolgens meenemen naar dromenland, een goede nachtrust gegarandeerd!
Niet alleen ’s avonds voor het slapengaan, maar ook overdag kan het heerlijk zijn om even samen te gaan zitten met een leuk leesboek. Samen op de bank, zodat het kind mee kan kijken met de plaatjes, of juist een leuk verhaal tijdens of na het eten. Ook kan het leuk zijn om grote broer of zus, die al ervaring heeft met lezen, voor te laten lezen aan de kleinsten thuis. Op deze manier verbindt je de kinderen door middel van leesboeken, wat zorgt voor een leerzame én gezellige sfeer in huis!
Voor meer informatie over voorlezen en hoe je de boeken van Philip Hopman hierbij kunt gebruiken, kun je een kijkje nemen op de pagina Voorlezen.
Leesboeken om zelf te lezen
Wanneer de kinderen oud genoeg zijn, kunnen ze de leesboeken natuurlijk ook gebruiken om lekker zelf aan de slag te gaan. Nog even een verhaaltje lezen voor het slapengaan, een stukje uit een boek voor bij het wakker worden, of gewoon als ontspanningsmoment gedurende de dag. Kies hiervoor een boek dat bij het niveau van het kind past, niet te moeilijk en niet te makkelijk. Zo wordt het lezen niet saai of frustrerend, maar juist een leuke bezigheid! Tussen het lezen van de fragmenten door, bieden de leesboeken van Philip Hopman natuurlijk ook nog volop gelegenheid voor het kind om naar plaatjes te kijken. Dit stimuleert de geest en maakt het verhaal voor het kind gemakkelijker te volgen, naast het feit dat illustraties natuurlijk ook gewoon heel leuk zijn om naar te kijken!