Kinderboekenweek
Elk jaar in september of oktober is het weer zover: de Kinderboekenweek. Tijdens deze 10-daagse wordt er extra veel aandacht besteed aan kinderboeken. Als je in de Kinderboekenweek kinderboeken koopt, krijg je van de winkel een gratis boek erbij: het Kinderboekenweekgeschenk. Elk jaar wordt dit boek geschreven door een andere schrijver, en elk jaar staat het onderwerp van het boek in het teken van een bepaald thema. Op basisscholen en in bibliotheken kunnen de kinderboeken ook worden uitgedeeld en worden er vaak extra activiteiten georganiseerd, zoals een schrijver die komt voorlezen. Op scholen wordt er meestal ook extra aandacht besteed aan de Kinderboekenweek met een speciaal lespakket. Daarnaast worden er meerdere prijzen uitgereikt, zoals de Gouden en Zilveren Griffel en het Gouden en Zilveren Penseel. De Gouden Griffel is de prijs voor het beste jeugdboek voor kinderen vanaf 12 jaar, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. De Zilveren Griffel is voor andere goede jeugdboeken, maar deze mogen ook zijn vertaald naar het Nederlands. Voor het Gouden en Zilveren Penseel geldt hetzelfde, alleen deze prijs wordt gegeven aan de best geïllustreerde kinderboeken van het jaar. Omdat Philip Hopman zelf een illustrator is, maakt ook hij natuurlijk kans op de Gouden en Zilveren Penseel met zijn boeken. De Zilveren Penseel heeft hij zelfs al een keer gewonnen. Meer informatie over Philip Hopman en zijn tekeningen? Kijk dan ook eens op de Homepage.
Kinderboekenweekgeschenken
Het Kinderboekenweekgeschenk wordt al sinds het jaar 1955 elk jaar uitgebracht, en sinds 1983 zijn er ook elk jaar geschenken voor kleuters. De normale kinderboekenweekgeschenken bevatten een verhaal in een thema, waarbij een aantal mooie plaatjes te zien zijn. Deze boeken zijn meestal geschikt om te lezen voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Meer informatie over dit soort boeken kun je lezen op de pagina Jeugdboeken. Het geschenk voor kleuters is meestal een prentenboek, met wat minder tekst en meer plaatjes. Deze zijn ideaal voor de ouders om voor te lezen aan de kinderen, of om samen te lezen. Kijk hiervoor ook eens op de pagina’s Leesboeken en Voorlezen.
Illustraties bij Kinderboekenweekgeschenken
In een kinderboek kunnen illustraties natuurlijk niet ontbreken. Mooie plaatjes geven het kind een leuke afwisseling tussen het lezen door, en bovendien kunnen kinderen lekker naar de plaatjes kijken wanneer je als ouder en kind met elkaar samen gaat lezen. Dit kan je ook lezen op de pagina Leesboeken. Daarnaast helpen illustraties het kind ook om te begrijpen wat er precies gebeurt in het verhaal en om een beter beeld te geven van hoe alles eruit ziet. Omdat plaatjes dus zo belangrijk zijn, staan er in de Kinderboekenweekgeschenken ook altijd mooie illustraties, van tekenaars zoals Philip Hopman. Zelf heeft hij ook tekeningen gemaakt voor drie verschillende Kinderboekenweekgeschenken, in 2003, 2006 en 2008. Daarnaast heeft hij samen met schrijver Daan Remmerts de Vries het kinderboekenweekgeschenk voor kleuters gemaakt: Stimmy of het oerwoud in de stad. Dit is een heel mooi prentenboek geworden dat leuk is voor kinderen en hun ouders om samen te lezen én door de mooie plaatjes natuurlijk ook om samen naar te kijken.
Kinderboekenweek en Philip Hopman
Naast het Kinderboekenweekgeschenk voor kleuters, heeft Philip Hopman dus ook nog gezorgd voor de plaatjes van drie andere Kinderboekenweekgeschenken. Dit waren Het Zwanenmeer van Francine Oomen in 2003, Laika tussen de sterren van Bibi Dumon Tak in 2006 en Vlammen van Hans Hagen in 2008. Hieronder gaan we je wat meer vertellen over deze boeken.
Het Zwanenmeer
Het Zwanenmeer (maar dan anders) is een boek over de drieling Sam, Beer en Pip. Dit zijn drie heel verschillende personen: Sam is opstandig en houdt van winkelen, Beer heeft altijd honger en zit altijd met haar neus in de boeken en Pip is een verlegen jongen die heel goed kan schilderen en dansen. Alle drie hebben ze hun eigen problemen, zodat kinderen altijd wel een klein stukje van zichzelf kunnen herkennen in een van de drie. Philip Hopman heeft met zijn plaatjes ervoor gezorgd dat het verhaal nog herkenbaarder wordt voor de kinderen. Daarnaast schildert Pip natuurlijk veel, wat ook mooi door Philip is vastgelegd in de illustraties!
Laika tussen de sterren
In 2006 stond de Kinderboekenweek in het teken van dieren, omdat de week dit jaar op dierendag begon. Het boek Laika tussen de sterren gaat dan ook over dieren; dieren die mensen kunnen helpen wanneer zij er zelf niet uitkomen. Een hondje dat de ruimte ingaat, twee blindegeleidenhonden en zelfs dolfijnen die kinderen met autisme kunnen helpen. Alle hoofdstukken gaan over andere dieren, en allemaal hebben ze mooie tekeningen van Philip Hopman.
Vlammen
In alle jaren dat Philip Hopman al bezig is met tekeningen maken voor boeken, heeft hij al vaak samengewerkt met de schrijver Hans Hagen. Meer over deze samenwerking kun je lezen op de pagina Kinderboekenschrijvers. In 2008 heeft Hans het Kinderboekenweekgeschenk Vlammen geschreven, en ook hier wilde Philip graag aan meewerken. Het boek gaat over Bo, een jongen die in een week van alles meemaakt rond het thema ‘Vlammen’. Vlammen van liefde, maar ook echte vlammen wanneer zijn opa een brandende woonboot binnengaat. Spannend, maar zeker leuk om te lezen én om naar de plaatjes te kijken!